Friday, October 15, 2010

TANGO KOTOBA - WORDS, VOCABULARY - PERKATAAN

TANGO KOTOBA maknanya perkataan. Blog ni saya wujudkan hanya suka-suka untuk sesiapa yang nak belajar perkataan Jepun. Manalah tau nanti dapat awek Jepun, taulah sikit-sikit nak sebut atau cakap bahasa Jepun. Blog ni bagaikan kamus onlinelah....! Lagipun saya ada kamus bahasa jepun kat rumah, tak taulah pulak anak yang mana satu yang punya. Kalau suka bacalah...kalau tak suka tengok-tengok, jeling-jeling. Macam jeling-jeling kat awek Jepun kat bawah ni...!Japanese Tango Kotoba - Perkataan Jepun1.  Kingyo  -  Ikan Mas  - Goldfish   
2. Nishin  - Ikan Hering  - Herring Fish


3. Sake  -  Ikan Salmon - Salmon Fish
4. Saba -Ikan Sardin  - A Mackerel


5. Kujira  - Ikan Paus - Whale


6.   Tara  - Ikan Kod - Cod Fish

1 comment:

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan .. tengok jgn x tengok.. sila klik disini dan klik disini. Juga tutor 4 the latest read more klik disini.
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.